Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
(c) Andrea Bonetti- WWF Ελλάς
Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο είχε τη χαρά να συμμετέχει στο διήμερο φεστιβάλ "Δεν πετάμε τίποτα!" διεξάγοντας δύο εκπαιδευτικά προγράμματα κατά της σπατάλης τροφίμων, τα «Τροφοανακατέματα» και το «Με οδηγό μια μέλισσα»Τα εκπαιδευτικά προγράμματα επικεντρώθηκαν στην αξία της τροφής και κυρίως στους τρόπους κατανάλωσης και αξιοποίησης αυτής, αλλά και των περισσευμάτων της
 
Με το μότο του Φεστιβάλ το «Δεν πετάμε τίποτα!» ξεκινήσαμε με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τροφοανακατέματα», στο οποίο αναζητήσαμε τρόπους επαναξιοποίησης του φαγητού που έχει περισσέψει από προηγούμενες ημέρες στα ράφια του ψυγείου μας. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, τα παιδιά παρατήρησαν τις τροφές, πειραματίστηκαν με τα υλικά, καθάρισαν και έκοψαν τα τυχόν πολυκαιρισμένα τους μέρη, αναζήτησαν τρόπους για αξιοποίηση ακόμα και αυτών, ενώ στη συνέχεια μαγείρεψαν και φυσικά δοκίμασαν τη δική τους πρωτότυπη σαλάτα!
 
Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Με Οδηγό μια μέλισσα», τα παιδιά ταξίδεψαν στους σταθμούς ενός επιδαπέδιου παιχνιδιού, με οδηγό μία μέλισσα ρομπότ. Αρχικά ανακάλυψαν τον τρόπο προγραμματισμού ενός ρομπότ και στο κυρίως μέρος του παιχνιδιού, ο κάθε σταθμός της μέλισσας έδινε «τροφή» για προβληματισμό και σκέψη σχετικά με τους τρόπους που μπορούμε να αξιοποιούμε την τροφή μας σοφά, δρώντας κατά της σπατάλης της.  
 
Εξαιρετική ανατροφοδότηση για εμάς, η εικόνα των παιδιών που με ενδιαφέρον ταξίδευαν μαζί μας για νέες ανακαλύψεις. 
 
Από την εμπειρία της συμμετοχής μας στο φεστιβάλ θα θέλαμε να σημειώσουμε τα εξής: 
 
Την εξαιρετική διάθεση των διοργανωτών και των επισκεπτών του φεστιβάλ, τη δημιουργικότητα, την ευγένεια, το εξαιρετικό ήθος και τη δίψα τους για δράση!  
 
Τον υπέροχο χώρο, που πρόσδιδε μια σύγχρονη και ταυτόχρονα κλασική νότα στην ατμόσφαιρα.
 
Τα χαμόγελα στο τέλος της ημέρας, που παρά την κούραση εξέπεμπαν μια ενέργεια ικανοποίησης, σαν όλο αυτό το εγχείρημα να έδωσε νέα ώθηση και στις δικές μας προσδοκίες. Πράγματι, ήταν μεγάλη χαρά για εμάς να ανακαλύψουμε πως στο τέλος του διήμερου κάθε μέλος της ομάδας του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου είχε να διηγηθεί μια μικρή ιστορία, μια ξεχωριστή εμπειρία που του χάρισε αυτό το φεστιβάλ!
 
Στο επίκεντρο όλων ήταν και πάλι τα παιδιά που πήραν μέρος στα προγράμματα και που ουσιαστικά ήταν μας έδωσαν τις απαντήσεις στους προβληματισμούς μας με τις ιδέες τους και με απόφθεγμα που θυμίζει τα λόγια του γνωστού Καναδού Επικοινωνιολόγου Marshall Mcluhan:
«Στο διαστημόπλοιο Γη, δεν υπάρχουν επιβάτες, είμαστε όλοι πλήρωμα».  Τίποτα επάνω της δεν είναι άχρηστο, όλα μπορούν να αξιοποιηθούν σοφά, να βρουν τη θέση τους και να «ταιριάξουν» με έναν τρόπο θαυμαστό, που κάποιοι ονομάζουν  «αρμονία», «ισορροπία» και κάποιοι «το μυστικό της ζωής». Κάποια τέτοια μυστικά «διέρρευσαν» στο Φεστιβάλ κατά της σπατάλης της τροφής, από ανθρώπους μικρούς και μεγάλους που αντάλλαξαν δημιουργικά τις ιδέες τους, ώστε να έχουμε όλοι μια καλύτερη ζωή!  
 
Εκ μέρους της ομάδας του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου
Κατερίνα Ρογκάκου-Ερμηνεύτρια Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων