Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι ανάγκες δεν τελειώνουν μαζί με τις γιορτές

Οι γιορτές σχεδόν πέρασαν (και του χρόνου να είμαστε καλά!) αλλά οι ανάγκες τελειώνουν ποτέ; Σίγουρα έχουμε συνηθίσει να είμαστε πιο ανοιχτοί και ζεστοί τις ημέρες των γιορτών, σαν να είναι πιο εμφανείς οι ανάγκες εκείνες τις μέρες.

Τι γίνεται όμως όταν σβήνουν τα λαμπάκια των δέντρων και των καραβιών; Τι γίνεται όταν τελειώνουν τα γεύματα αγάπης; Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που είχαν ανάγκη τότε, λύνουν ξαφνικά τα προβλήματά τους; Προφανώς όχι, άρα θα πρέπει να διατηρήσουμε την δυναμική μας και να εξακολουθήσουμε να βοηθάμε ακόμα και όταν φύγει η εορταστική διάθεση.

Όταν πριν από 2,5 χρόνια ξεκινήσαμε το Οργάνωση 2.0 θέλαμε εκτός από το ακαδημαϊκό κομμάτι, που δεν αφορά και πολλούς, να κάνουμε και κάτι ουσιαστικό και πρακτικό, κάτι που να βοηθήσει και κάποιους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Τότε οι πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και εναλλακτικού τρόπου ζωής και συνύπαρξης στην κοινωνία έβγαιναν στην δημοσιότητα 10-10 και σκεφτήκαμε ότι θα ήταν χρήσιμο να μαζευτούν όλες κάπου και να είναι εύκολα προσβάσιμες από κόσμο που θέλει να βοηθήσει ή και να βοηθηθεί.

Τώρα, μετά από τόσο καιρό, πολλές από αυτές τις πρωτοβουλίες έχουν σταματήσει τη δράση τους, άλλες έχουν κλείσει τελείως, άλλες έχουν ενσωματωθεί σε κάποιες πιο δραστήριες. Είναι όμως και κάποιες που εξακολουθούν να λειτουργούν και μάλιστα πολύ πιο καλά από τις αρχές. Πίσω από αυτές τις πρωτοβουλίες υπάρχουν άνθρωποι που τρέχουν, άνθρωποι που διαθέτουν τον χρόνο τους (και όχι μόνο) για το καλό κάποιων άλλων, άνθρωποι που προσπάθησαν να βάλουν έστω και ένα μικρό λιθαράκι ώστε να αλλάξει κάτι στην άσχημη κατάσταση που βρισκόμαστε εδώ και τόσο καιρό. Αξίζουν πολλά μπράβο σε αυτούς τους ανθρώπους και μακάρι να υπήρχαν χιλιάδες σαν κι αυτούς.

Δεν μπορούμε να έχουμε την απαίτηση από όλους τους ανθρώπους να βοηθούν με τον ανάλογο ζήλο και την ανάλογη αφοσίωση, Ο καθένας βοηθά όπως μπορεί, με τις δυνατότητές του, τις γνώσεις του και τις δυνάμεις του. Υπάρχουν όμως πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε με ελάχιστο κόπο ή έξοδα. Αυτό που για εμάς είναι μικρό, για κάποιον μπορεί να είναι τεράστιο. Αυτό που για εμάς είναι αδιάφορο, για κάποιον άλλον μπορεί να είναι η ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή.

Ακόμα και τώρα που πέρασαν οι γιορτές, ας συνεχίσουμε στον ίδιο ρυθμό αλληλεγγύης. Αν έχετε χρόνο και κέφι, επισκεφτείτε το Οργάνωση 2.0 ή κάποια από τις άλλες αντίστοιχες πρωτοβουλίες και δείτε τι ανάγκες υπάρχουν ή τι υπάρχει κοντά στην γειτονιά σας. Αν ξέρετε κάποια αντίστοιχη δράση, μην διστάσετε να μας την στείλετε για να την δημοσιοποιήσουμε. Ακόμα και η κυκλοφορία ενός τέτοιου νέου είναι βοήθεια, γιατί μπορεί να φτάσει σε ακόμα περισσότερα μάτια και αυτιά. Αν βοηθήσουμε όλοι, όλο και κάτι θα κινηθεί προς την σωστή κατεύθυνση!

Καλή Χρονιά σε όλους και για όλους!

 

(Photo: Flickr/Ant1_G)