Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Photo: Flickr/Dr. Wendy Longo

Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Η οικονομική κρίση είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Κοινωνικός αναβρασμός και κρίση αξιών είναι δυο από τα συμπτώματα της κρίσης που από το 2009 κλυδωνίζει την ελληνική κοινωνία κι έχει αναδείξει πολλά από τα κακώς κείμενα πάνω στα οποία οικοδομήθηκε ο τρόπος ζωής μας.

Η οικονομική ανέχεια και ανασφάλεια έχουν αναπόφευκτα αναχθεί σε κορυφαία ζητήματα ενδιαφέροντος, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με την καθημερινότητα όλων μας.

Κι όμως σήμερα περισσότερο από ποτέ υπάρχει η ανάγκη να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να προβληθεί ένας τρόπος ζωής, που εντάσσει την κοινωνική συμμετοχή, την αλληλεγγύη και την περιβαλλοντική προστασία στο αξιακό υπόβαθρο κάθε πολίτη.

Ο στόχος του προγράμματος «Καλύτερη Ζωή» δεν είναι να επιβάλλει έναν άλλο τρόπο ζωής. Δεν είμαστε και ούτε πρόκειται να υποδυθούμε τους φωστήρες. Ο δικός μας στόχος είναι απλά και μόνο η ενημέρωση, η αλληλεπίδραση, η ανταλλαγή ιδεών και απόψεων, η υλοποίηση μικρών και μεγάλων δράσεων σε θέματα καθημερινότητας, έχοντας ως βασικό σύνθημα το τρίπτυχο «οικολογικά, οικονομικά, συμμετοχικά». Θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν κόμβο πληροφόρησης και κινητοποίησης για τους τρόπους που μπορούμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας. Να μάθουμε από αλλά και να αναδείξουμε ανθρώπους, φορείς, συλλογικότητες που βρίσκονται ήδη εκεί έξω και δεν αφήνουν την κρίση να τους πάρει από κάτω, αλλά αντίθετα παλεύουν με ανθρωπιά, αξιοπρέπεια και μεράκι.

Ο τίτλος «Καλύτερη Ζωή» δεν είναι βαρύγδουπος. Δείχνει αυτό που θέλουμε να κάνουμε. Γιατί δουλεύοντας με εσάς θέλουμε να βγάλουμε απτούς, χρηστικούς τρόπους βελτίωσης των όρων διαβίωσης. Αν υιοθετήσουμε έστω έναν από αυτούς και δούμε αποτελέσματα, τότε θα έχουμε κάνει καλύτερη -έστω και λίγο- τη ζωή μας. Για παράδειγμα, αν καταφέρουμε να δουλέψουμε μαζί σε επίπεδο γειτονιάς ή πόλης, αν περιορίσουμε την σπατάλη τροφίμων, αν κάνουμε καλύτερες και βιώσιμες καταναλωτικές επιλογές, αν μάθουμε να καλλιεργούμε τα δικά μας λαχανικά, αν διαφυλάξουμε τους ελάχιστους πια ελεύθερους χώρους, αν προσπαθήσουμε να οργανώσουμε διαφορετικά το νοικοκυριό μας, αν κάνουμε μικρές αλλαγές στην κατανάλωση, στην διατροφή, στην ενέργεια, στη ζωή μας στην πόλη θα τα έχουμε καταφέρει.

Από τη μεριά μας λέμε και πάλι δεν επιδιώκουμε ρόλο φωστήρα. Δεν πρόκειται να υποδείξουμε στους πολίτες πώς να φερθούν. Δεν πρόκειται ποτέ να ακούσετε στείρες νουθεσίες, ούτε πρόκειται να σας κουνήσουμε το δάκτυλο. Το μόνο που θα προσπαθήσουμε να κάνουμε (ευελπιστούμε με τη συμμετοχή και συνεισφορά σας) είναι η παράθεση μικρών αλλαγών που μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητά μας. Σε οικονομικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς όρους.

Στην ερώτηση «γιατί να νοιαστώ;» η απάντηση είναι «Έλα να μάθουμε και να δουλέψουμε μαζί. Έλα να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας. Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε».