Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ειδικοί και μη ειδικοί, θεωρία και πράξη: οι καλύτεροι συνδυασμοί (Photo: Flickr/Samantha Sekula)

Από τότε που ξεκίνησε η Καλύτερη Ζωή, βρίσκω τον εαυτό μου συνεχώς να συνδέει πράγματα μαζί της, κάτι το οποίο είναι παραπάνω από θετικό καθώς βλέπω ότι ταιριάζει στην καθημερινότητα και δεν είναι ένα σύνολο από στεγνές συμβουλές που δεν μπορούν να εφαρμοστούν πουθενά.

Βλέποντας τις προηγούμενες μέρες την ανάρτηση για την...νέα μέθοδο θέρμανσης με κεράκια και γλάστρες που κυκλοφορεί, αναρωτήθηκα αν έχουμε καταλάβει πόσο επικίνδυνο μπορεί να αποδειχτεί το διαδίκτυο. Από μόνο του είναι ένα εργαλείο, σχετικά ουδέτερο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καλό αλλά και για κακό σκοπό. Αν δεν είμαστε εκπαιδευμένοι στη χρήση του μπορούμε κάλλιστα να πέσουμε σε παγίδες παραπληροφόρησης, κάτι το οποίο μπορεί μέχρι και κακό να μας κάνει. Φανταστείτε κάποιος να εμπιστευτεί την νέα μέθοδο και να καταλήξει με αναπνευστικά προβλήματα ή και να βάλει φωτιά στο σπίτι του... Εδώ μπορώ να δω την βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η Καλύτερη Ζωή. Μπορεί να βοηθήσει γιατί δίνει το βήμα στους ειδικούς, στους επιστήμονες να μας αναλύσουν τι συμβαίνει και να μας δώσουν συμβουλές που δεν θα μας θέσουν σε κίνδυνο. Με αυτόν τον τρόπο η πληροφορία που λαμβάνουμε είναι ολοκληρωμένη, γνωρίζοντας πλέον τα υπέρ και τα κατά μιας λύσης. Επίσης μπορούν να μας δείξουν καλές πρακτικές, τι γίνεται ήδη και έχει αποτέλεσμα, ώστε να πάρουμε παραδείγματα και να τα μιμηθούμε.

Δεν μπορώ όμως να μην αναφερθώ και στην αξία και των «μη ειδικών», των απλών ανθρώπων. Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι επιστήμονες πολλές φορές πέφτουν στις παγίδες των αναλύσεων επί αναλύσεων και ξεχνούν να προχωρήσουν στην πράξη. Οι απλοί άνθρωποι είναι αυτοί που κάνουν τις πράξεις. Μπορεί να μην ξέρουν την θεωρία και τα μαθηματικά μοντέλα πίσω από κάτι, αλλά ξέρουν ότι στην εφαρμογή αυτής της θεωρίας υπάρχει το τάδε πρόβλημα ή η τάδε παράμετρος που δεν έχει ληφθεί υπόψην. Βρέθηκα τον προηγούμενο μήνα σε συνέδρια και συναντήσεις και όλοι μιλούσαν θεωρητικά για πράγματα που απλά δεν μπορούν να εφαρμοστούν γιατί τα προβλήματα στον πραγματικό κόσμο και στην κοινωνία δεν έχουν μπει στην εξίσωση. Γι΄αυτό είναι πολύ σημαντικός ο απλός κόσμος. Είναι αυτός που θα δώσει την πραγματική διάσταση. Στην προσπάθεια αυτή, ο κόσμος έχει θέση. Μιλάει, προτείνει, κάνει πράγματα. Είναι σημαντικός κρίκος της αλυσίδας.

Αυτός ο συνδυασμός θεωρίας και πράξης, ειδικών και μη ειδικών είναι που κάνει την Καλύτερη Ζωή ξεχωριστή. Γιατί τα περιλαμβάνει όλα. Υπάρχουν δυνατότητες αλληλεπίδρασης, εκπαίδευσης αλλά και πράξης. Έτσι καλύπτονται όλες οι εναλλακτικές και οι απορίες, με έναν τρόπο σύγχρονο και διασκεδαστικό, τον οποίον μπορούν να ακολουθήσουν όλες οι ηλικίες. Ελπίζω ειλικρινά να συνεχίσει το ενδιαφέρον αμείωτο και όλη αυτή η προσπάθει να ανθίσει. Υπάρχουν πολλά πράγματα άλλωστε να δούμε και να μάθουμε ακόμα.