Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

στο σπίτι

Τα τρία R (Reduce Reuse Recycle) των σκουπιδιών και στο σπίτι

Η προσπάθεια που θα γίνει στο σχολείο θα έχει ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα αν επεκταθεί και στα σπίτια των μαθητών. Κάθε μαθητής είναι υπεύθυνος για τη μέτρηση του όγκου των σκουπιδιών που παράγει το σπίτι του. Πόσες σακούλες σκουπιδιών κατεβάζουμε στα σκουπίδια την εβδομάδα; Πόσες πάνε στην ανακύκλωση; Κάνουμε τις αντίστοιχες μετρήσεις που αναφέρονται παραπάνω στο σπίτι. Στοχοθέτηση και στρατηγική μείωσης των σκουπιδιών θα κάνουν κάθε μαθητή φορέα αλλαγής στην οικογένεια.

Οργανώνουμε έναν διαγωνισμό ανάμεσα στις οικογένειες των μαθητών: ποια θα φτιάξει την πιο ευφάνταστη κατασκευή ή άλλο αντικείμενο επαναχρησιμοποιώντας άχρηστα υλικά.

Οι γονείς μπορούν να ρωτήσουν τους δικούς τους γονείς τρόπους αξιοποίησης των αγαθών που ήξεραν οι παλιοί. (Ένας παππούς είπε ότι στο χωριό του περνούσε ο συλλέκτης του μαγειρεμένου λαδιού και φώναζε τις νοικοκυρές να κατεβάσουν τα υπολείμματα του μαγειρεμένου λαδιού, που σήμερα ξέρουμε πόσο ρυπαίνει. Το χρησιμοποιούσαν στην παραγωγή σαπουνιού.) Οργανώνουμε μια παρουσίαση με αυτές τις αφηγήσεις. Γονείς και παππούδες θα χαρούν να λάβουν μέρος. Συχνά ακούμε από τους μεγαλύτερους ανθρώπους «εσείς, οι οικολόγοι μας μαθαίνετε πάλι αυτά που ξέραμε παλιά». Ας τους ζητήσουμε να τα θυμηθούν και να μας τα πουν!

Πέντε απίθανα έργα τέχνης από ανακυκλώσιμα υλικά
Recycling guide

ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΛΑΒΕΙ:

δεν έχουν αναλάβει σχολεία