Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

στο σπίτι

Πλαστική σακούλα; Όχι, ευχαριστώ!

Οι πλαστικές σακούλες είναι εύχρηστες και συνήθως δίνονται δωρεάν. Ωστόσο, βλάπτουν επικίνδυνα το περιβάλλον και τελικά την τσέπη μας.

Πώς θα μας φαινόταν αν διαβάζαμε κάπου ότι οι σακούλες μίας χρήσης θα πρέπει να πωλούνται στο εξής; Πριν αρχίσουμε τις διαμαρτυρίες ας μετρήσουμε πόσες τέτοιες σακούλες έχουμε αποθηκεύσει στα ντουλάπια του σπιτιού μας «επειδή χρειάζονται» για λόγους που συχνά καταλήγουμε να ξεχάσουμε κι οι ίδιοι. 

Το γεγονός ότι οι σακούλες μιας χρήσης είναι εύχρηστες, ελαφριές και δίνονται δωρεάν σε κάποιες χώρες έχει οδηγήσει στην  κατάχρησή τους. Μόνο το 2010, κυκλοφόρησαν 98,6 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες ανά την Ευρώπη. Αν σκεφτούμε δε ότι κατά μέσο όρο τέτοιου είδους σακούλες χρησιμοποιούνται για μόλις 20 λεπτά περίπου, ενώ χρειάζονται εκατοντάδες χρόνια για να αποσυντεθούν, θα αντιληφθούμε το παράλογο μέγεθος της σπατάλης και τον ζημιογόνο αντίκτυπο. Ακόμα χειρότερα, 8 δισεκατομμύρια σακούλες καταλήγουν σε θάλασσες και χωματερές προκαλώντας τεράστιους περιβαλλοντικούς κινδύνους. Μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξουμε συνήθειες;

-Ας ξεκινήσουμε με το πιο απλό: χρησιμοποιούμε πάνινες τσάντες ή  τσάντες πολλαπλών χρήσεων για τα ψώνια μας. Είναι εύχρηστες και της μόδας, ειδικά στο εξωτερικό. Άλλωστε πολλές (όπως αυτή του WWF, για να παινέψουμε και το σπίτι μας) μπορούν να διπλωθούν πολύ εξυπνα κι έτσι αν τις έχουμε πάντα μαζί μας για παν ενδεχόμενο. Μπορούμε ακόμα και να φιλοτεχνήσουμε τη δική μας με το δικό μας σύνθημα και να τυπώσουμε ώστε κάθε μαθητής να έχει τη δική του.

-Κάνουμε έρευνα στα σούπερ μάρκετ της γειτονιάς μας για να δούμε ποια από αυτά διαθέτουν σακούλες πολλαπλών χρήσεων. Συνήθως, πωλούνται σε πολύ χαμηλή τιμή, είναι ανθεκτικές και φιλικές προς το περιβάλλον. Τα επιβραβευουμε με ενα τιμητικό δίπλωμα που φιλοτεχνούμε στην τάξη.

- Στη λαϊκή αγορά, είναι καλύτερα να πηγαίνουμε με καροτσάκι και να παίρνουμε μαζί τις δικές μας σακούλες (αυτές τις γνωστές, τις καταχωνιασμένες στο ντουλάπι). Ιδανικά, παίρνουμε μαζί και τις υπάρχουσες αυγοθήκες! Έτσι βοηθάμε εκτός από το περιβάλλον και τους μικροπωλητές που δεν θα ξοδεύουν επιπλέον χρήματα σε υλικά συσκευασίας και μεταφοράς. 

-Αν δεν μπορούμε να αποφύγουμε τη χρήση τους, τότε θυμόμαστε να παίρνουμε από τα super markets μόνο όσες σακούλες απαιτούνται. Παν μέτρον άριστον! Στον φούρνο ζητάμε χάρτινη σακούλα ή μόνο χαρτί περιτυλίγματος. Ακόμα, στο φαρμακείο, στο ψιλικαντζίδικο ή σε άλλα μαγαζιά που αγοράζουμε ένα ή δύο πραγματάκια που χωράνε στην τσάντα μας αποφευγουμε να πάρουμε σακούλα εξηγώντας και στον καταστηματάρχη γιατί το κάνουμε. Αν τον κάνουμε σύμμαχό μας την επόμενη φορά θα ρωτάει τους πελάτες: «Θέλετε σακούλα;» κι έτσι σιγά σιγά θα διαδίδεται το μήνυμα. 

-Όταν πηγαίνουμε σε περισσότερα από ένα μαγαζιά μπορούμε αντί να παίρνουμε μία σακούλα από κάθε κατάστημα, να βάζουμε όσα περισσότερα μπορούμε σε κάθεμία. Έτσι μειώνουμε και τον όγκο των σκουπιδιών μας.  

-Ετοιμάζουμε στην τάξη μια σχετική παρουσίαση και την κάνουμε σε όλο το σχολείο. Φτιάχνουμε μια ενημερωτική αφίσα και την κολλάμε στα μαγαζιά της γειτονιάς μας. Δεν ξεχνάμε να βγάλουμε πολλές πολλές φωτογραφίες και να τις ανεβάσουμε εδώ.

Καλή αρχή και καλές αγορές! 

Τα καλά νέα είναι ότι έως το 2020 η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει στην απαγόρευση της πλαστικής σακούλας ως μέρος μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής για τη μείωση των πλαστικών αποβλήτων 

 

 

ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΛΑΒΕΙ:

δεν έχουν αναλάβει σχολεία