Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

στο σχολείο

Ο γύρος της πόλης σε μια μέρα!

Θα μπορούσαμε να κάνουμε τον γύρο της πόλης  (ή της γειτονιάς μας) μέσα σε μια μέρα χρησιμοποιώντας μόνο μέσα μαζικής μεταφοράς και ... τα ποδαράκια μας; Κι αν ναι τι θα θέλαμε να δούμε;

Ξεκινάμε με κάτι απλό. Βρίσκουμε στο ίντερνετ και τυπώνουμε ένα χάρτη της περιοχής (ή πόλης μας). Τοποθετούμε επάνω του σε κεντρική θέση το σχολείο μας.

Κάνουμε έναν περίπατο στη γειτονιά αποτυπώνουμε τι μας αρέσει, ό,τι αξιοθέατα, χώρους πρασίνου, μουσεία, βιβλιοθήκες, παιδικές χαρές, ποδηλατοδρόμους, σημεία αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος κλπ θέλουμε να συμπεριλάβουμε στον χάρτη που θα φτιάξουμε. Βγάζουμε φωτογραφίες. Σημειώνουμε τις βασικές διαδρομές και στάσεις ΜΜΜ (συμπεριλαμβανομένης της δημοτικής συγκοινωνίας αν υπάρχει).

Στην τάξη δουλευουμε σε ομάδες είτε θεματικά (πχ πράσινη διαδρομή, αρχιτεκτονική διαδρομή, πολιτιστική διαδρομή κλπ) είτε αν ατμήματα της περιοχής/πόλης και στη συνέχεια στην ολομέλεια καταλήγουμε σε ένα κοινό χάρτη για τη γειτονιά μας. Κρατάμε ότι μας άρεσε (κολλάμε στον χάρτη και τις αντίστοιχες φωτό). Ζωγραφίζουμε τον χάρτη της γειτονιάς μας και στη συνέχεια αποτυπώνουμε πάνω σε αυτόν τα σημεία που επιλέξαμε να προβάλλουμε.

Πάνω στον χάρτη που φτιάξαμε προτεινουμε τώρα διαδρομές που να συνδυάζουν τη χρήση μέσων με το περπάτημα. Τι μπορώ να δώ από ένα λεωφορείο. Που θέλω να κάνω στάση και να επισκεφθώ ένα πάρκο ή ένα μουσείο.  Φτιάχνουμε μια η περισσότερες διαδρομες. Έχουμε στο μυαλό ότι αυτές τις διαδρομές θα θέλαμε να τις κάνουμε εμείς με την τάξη μας, με την οικογένεια μας αλλά και να τις προτείνουμε σε κάποιον φίλο από άλλη περιοχή για να γνωρίσει την πόλη μας.

Σκεφτόμαστε τι μπορούμε να κάνουμε με τον χάρτη που φτιάξαμε. Καταρχήν θα τον παρουσιάσουμε στην υπόλοιπη σχολική κοινότητα, τους γονείς και στους φορείς της περιοχής. Μπορεί να τους αρέσει τόσο ώστε να τον αναπαράγουν για να τον χρησιμοποιήσουν οι ίδιοι ή να τον τοιχοκολλήσουν σε κάποια σημεία όπως το σχολείο, τις στάσεις των ΜΜΜ, το δημαρχείο κοκ.
 

Κάποιες ιδέες για δημιουργία χάρτη θα βρειτε εδώ http://makingmaps.net/ 

ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΛΑΒΕΙ:

δεν έχουν αναλάβει σχολεία