Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

στο σπίτι

Ενεργειακή δράση στην πολυκατοικία!

Ενθαρρύνουμε τους μαθητές και τις οικογένειές τους να δρασκελίσουν το κατώφλι του διαμερίσματός τους και να αναλάβουν δράση! Ενημερώνουμε τους γονείς και ζητούμε τη σύμφωνη γνώμη και τη βοήθειά τους. Ο άνθρωπος-κλειδί μπορεί να είναι /η διαχεριστής/-τρια αλλά ορισμένα απλά πράγματα μπορούν να γίνουν από τους ίδιους τους ενοίκους.

Περισσότερα

  • Αλλάζουμε τα φώτα στους κοινόχρηστους χώρους και τοποθετούμε λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας ή λάμπες με φωτοκύτταρα. Εξασφαλίζουμε ότι δεν μένουν τα φώτα άσκοπα ανοιχτά.
  • Συζητάμε πάλι στη γενική συνέλευση τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης των απωλειών ενέργειας: συμβουλευόμαστε τον οδηγό εξοικονόμησης ενέργειας και επιλέγουμε λύσεις που ταιριάζουν στην πολυκατοικία.
  • Συμφωνούμε όλοι ότι κάνουμε ανακύκλωση και συζητάμε την ιδέα ενός κοινού κομποστοποιητή.
  • Περιορίζουμε τη χρήση του ασανσέρ. Όταν βλέπουμε κάποιον ένοικο να μπαίνει στην είσοδο, την ώρα που εμείς είμαστε ήδη στο ασανσέρ, δεν κλείνουμε την πόρτα να φύγουμε γρήγορα! Περιμένουμε, για να χρησιμοποιήσουμε το ασανσέρ μια φορά μόνο!
  • Υιοθετούμε τα δεντράκια, τις ζαρντινιέρες και τα παρτέρια (ίσως και παρκάκι) που είναι έξω από την πολυκατοικία και αναλαμβάνουμε ποτίσματα και φροντίδα. Το πράσινο αυτό όχι μόνο ομορφαίνει, αλλά ρυθμίζει και το μικροκλίμα.
  • Καλοκαιρινά ποτίσματα μπαλκονιού: μένεις κανένας πίσω το καλοκαίρι στην πολυκατοικία; Μπορεί να αναλάβει --αν χρειάζεται – το πότισμα στα μπαλκόνια των άλλων διαμερισμάτων για να διατηρείται η πολυκατοικία πράσινη, δροσερή και ανθισμένη; Τι δώρο μπορούμε να κάνουμε στον «κηπουρό»; Αν είναι δύσκολο να εμπιστευτούμε τα κλειδιά του διαμερίσματός μας στον συγκάτοικο της πολυκατοικίας, ίσως μπορούμε να μεταφέρουμε κάποιες γλάστρες μας στο σπίτι του.
     

Εμπνευστείτε:
Εξοικονόμηση κατ’οίκον
Πράσινες εργατικές πολυκατοικίες
How behavioral science can lower your energy bill
Saving Energy at Home and School: Student and Family Guide

ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΛΑΒΕΙ:

δεν έχουν αναλάβει σχολεία