ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
στο σπίτι
Ανακύκλωσε σωστά. Μπορείς!
Μπράβο! ανακυκλώνουμε. Το κάνουμε όμως σωστά; Ξέρουμε ποια υλικά ανακυκλώνονται και ποια όχι στον μπλε κάδο;
Φτιάξαμε μία εύχρηστη λίστα που θα μας βοηθήσει να θυμόμαστε εύκολα ποια υλικά ανακυκλώνονται και ποια όχι στον μπλε κάδο. Εκτυπώνουμε λοιπόν την λίστα και την τοποθετούμε κοντά στο σημείο του σπιτιού που συγκεντρώνουμε την ανακύκλωση. Έτσι, θα είμαστε πάντα «διαβασμένοι» και σίγουροι για όσα ανακυκλώνουμε! Δεν ξεχνάμε να βγάλουμε φωτογραφίες με εμάς και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας μας μπροστά στην λίστα μας και φυσικά επί το έργον της ανακύκλωσης.
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Πόσες φορές δεν έχουμε αναρωτηθεί αν μπορούμε να ανακυκλώσουμε στους μπλε κάδους εισιτήρια λεωφορείου, παλιά CD, μελάνια, οδοντόβουρτσες, καλαμάκια, πλαστικά καπάκια, σελοτέιπ, στυλό, υφάσματα, φωτογραφίες, ξυραφάκια, αφρολέξ ή χαρτοπετσέτες; Η απάντηση είναι ότι δυστυχώς δεν μπορούμε! Όλα τα παραπάνω υλικά είναι φτιαγμένα από μη ανακυκλώσιμα υλικά ή από αναμειγμένα υλικά που πρέπει να τοποθετούνται σε συμβατικούς κάδους.
Στον αντίποδα, στον μπλε κάδο μπορούμε να ανακυκλώνουμε μεταξύ άλλων κουτιά από λάδι, αλουμινένια ταψάκια φαγητού, πλαστικές θήκες CD και DVD,σωληνάρια οδοντόκρεμας, μπουκάλια ειδών καθαρισμού! Βασική προϋπόθεση εδώ είναι να θυμόμαστε 4 πράγματα:
- Οι συσκευασίες πρέπει να είναι εντελώς άδειες από περισσεύματα
- Αν πρόκειται για πλαστικά μπουκάλια, να έχουμε αφαιρέσει το καπάκι τους
- Να τσακίζουμε ή να διπλώνουμε τις συσκευασίες (και όχι να τις σκίζουμε)
- Στον μπλε κάδο αδειάζουμε το περιεχόμενο από τη σακούλα και δεν την πετάμε κλειστή μέσα στον κάδο.
Ας υμόμαστε επίσης ότι συνήθως τα υλικά προς ανακύκλωση διαχωρίζονται από ανθρώπους και όχι από μηχανές και καλό είναι να μην δυσχεραίνουμε το έργο τους.
Πέρα από τα παραπάνω που μπαίνουν στους μπλε κάδους μπορούμε να ανακυκλώσουμε κι άλλα είδη σε άλλα σημεία και συστήματα περισυλλογής, όπως ηλεκτρικές συσκευές ή μπαταρίες. Δείτε περισσότερα για την ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών εδώ, για τις μπαταρίες εδώ, για ανακύκλωση φωτιστικών και λαμπτήρων εδώ. Μέχρι και τα οργανικά απόβλητα (υπολλείμματα τροφίμων, χαρτί κουζίνας, υλικά κήπου κτλ) 'ανακυκλώνονται' με την μετατροπή τους σε κομποστ στους ειδικούς κάδους κομποστοποίησης που σιγά σιγά άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Μπορεί επίσης να ανακυκλωθούν μελάνια, τόνερ, μέχρι και αυτοκίνητα. Πριν λοιπόν πετάξουμε κάτι ας σκεφτούμε αν μπορεί καταρχάς να επαναξιοποιηθεί και στη συνέχεια αν μπορεί να ανακυκλωθεί!
ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΛΑΒΕΙ:
δεν έχουν αναλάβει σχολεία